Post sponsored by NewzEngine.com

MIL OSI Translation. Region: Russian Federation –

Press Service of the Department of Cultural Heritage of the City of Moscow

The building was built in the 1930s as part of a commune house. It was supposed to become a public building where you could spend your free time and solve everyday problems.

Experts have restored the facades of the constructivist monument on Gogolevsky Boulevard. The building of the canteen-club is part of the ensemble of the experimental complex of the Working Housing and Construction Cooperative Partnership (RHSCT) “Demonstration Construction”. Today it bears the status of a cultural heritage site of regional significance.

“The dining club on Gogolevsky Boulevard is an interesting example of architecture from the 1930s. The owner of the building has been returning the monument to its historical appearance since last year. At present, the restoration of the facades has been generally completed: they have returned to their original gray color, conceived by the architects, and the characteristic striped glazing has been recreated. Also, by the end of the year, work should be completed in the interiors “, – said the head of the capital

Department of Cultural Heritage Alexey Emelyanov.

Inside the building, historical structures are being put in order, including unique preserved farms. The restorers will restore the original look to the wall and ceiling coverings. Experts are trying to recreate as much as possible the look and spirit of the building of the 1930s. The basis for their work was photographs of those years, as well as a three-dimensional sketch from the book of the architect Moses Ginzbrug “Dwelling”.

The communal house of the worker of the Housing and Construction Cooperative Association “Demonstration Construction” consisted of three buildings. Two buildings were residential – apartments in them were intended for single residents and small families. The third building was made public. It housed a clubhouse, a canteen and a gymnasium, as well as a glacier, laundry and communal house technical services. From the side of the courtyard along the facade, the building had double-height glazing with a terrace, but it has not survived to this day. The entrance to the building was also located here.

As conceived by the authors, the tenants were to spend their free time not in small cell apartments, but in the third building. There they could organize leisure, eat and solve everyday problems.

The commune house was associated with the Central House of Artists. Its employees held concerts in the public building, gave performances, celebrated holidays in the dining club. A library, a kindergarten, a ballet studio and various circles worked in the same building. This way of life was intended to eradicate the middle class and become a conductor of a new Soviet culture. However, the experiment failed: in the post-war years, the building was rebuilt, and various offices were located in it.

EDITOR’S NOTE: This article is a translation. Apologies should the grammar and or sentence structure not be perfect.

MIL OSI Russia News